Tuesday, October 11, 2016

My Niqab's Story

Assalamualaikum.
Source: fira_fiqah


First time I try to pakai niqab. At first time I nak pergi beli tu, I was hesitate. So many questions been scattered in my head. I did asked myself, do I need this? Do I really need to wear this? And my answer that time was..not sure. Not sure weh. Time kaki tengah melangkah satu persatu untuk pergi kedai pakcik arab kat masjid india tu, I still x sure. How dare I.

Kenapa I tak sure? Sebab I was born dari family yang bukannya terlalu mendalam ilmu agamanya. Yes, kitorang solat sbb bnda tu wajib. Yes, I pnh katam Qur'an sbb sekolah agama sesi petang dulu selalu baca Qur'an hari2. Tapi kenapa I ckp I bukan yang dalamnya ilmu agama sangat? Sbb kitorang tak pernah nak berusrah2 ni. Dengar pun sekadar mcmtu je kat tv. I pulak jenis selalu marah orang. Marah tu kadang2 da jadi sebati. Panas baran. Sikit nak marah, sikit nak marah. Org terlanggar bahu sikit I marah ckp tak reti nak tgk depan ke? Mcm2 lagi lah. I pulak dari sekolah rendah free hair. Pernahlah pakai tudung time sekolah rendah start darjah 4. Lepastu sekolah menengah bukak balik. Sampai lah ke diploma. So sometimes I rasa mcm am I deserve to wear something like this.

Mcm2 dlm kepala ni. Mindset I, once I dah pakai niqab, I kena hadkan baaaaanyak sangat benda harian yg I dah biasa buat. Contohnya mcm selfie, ckp merepek, hangout buang masa takde keje, Kena baik2 xblh ketawa kuat2 dan sebagainya. I ni pulak dahlah seorang yg super duper periang. Maksud nama I pun "cahaya keriangan", manalah I x riang. Haha.

Ok berbalik pasal I free hair dlu tu, btw bukan nak bukak aib sendiri, tapi you all pn tahu bila dah free hair lepastu kawan pulak dengan golongan yg hottie hipstur, semakin menjadi-jadi. Sampailah penghujung diploma I baca 1 cerita pasal kematian seorang perempuan cantik ni. Xtau kenapa, alhamdulillah terbukak hati utk pakai tudung. Memandangkan umur pun dah 21 so acah-acah dah dewasa. haha. Kalau boleh tengok post I yg dulu-dulu, boleh nampak I start wearing tudung by then. But lepastu, jangan ingat I senang je nak stay like that , as in bertudung. I pun pernah je rebah, jatuh terduduk time tgh berusaha nak pakai tudung tu. Pernahlah jugak melalui fasa on-off pakai tudung tu. I was like confused dengan my own life. Separuh nak stay like that sbb takut but separuh hati lagi I was like sangat rindu dengan life sebelum ni. I mean ye lah, flip hair apa bagai. Orang sekeliling pulak puji I cantik lah hot lah cute lah mcm Liyana Jasmay lah. Seteyy betul. *korek hidung*

Bila pakai tudung tu xde pulak I fikir mcm ni. I mean xde pulak I fikir layak ke tak I time tu. Yang I tau time tu I rasa takut gila dosa I berterusan. Bila takut I cepat2 plak pakai tudung. Maybe sbb time tu I nak pakai tudung sbb tudung is tutup aurat. tutup aurat is wajib walaupun on-off. Macam niqab ni, ianya sunnah. So maybe sebab tu I asyik fikir je layak ke tak layak ke tak. More to fikirkan apa pandangan org sekeliling jugak actually. Hurm hurm

Sebenarnya, I takdelah pasang niat nak pakai. Sebelum ni ada je sorang kawan I berniqab, takde pun terlintas dihati nak pakai mcm dia. Yang I tau I used to said yg "oo dia ni dari Universiti Islamik mcmtu, so kenalah pakai". Tapi..bila start je masuk tahun baru 2016. Dalam bulan 3 mcmtu kot, I selalu whatsapp kawan I yg berniqab ni. Selalu ckp nak jumpa. Tapi x jumpa2. Yelah sbb dia pun busy dah berkahwin, I pun fahamlah. Lepastu I taktau kenapa hati resah noh. I'm not saying this is the hidayah ke apa. I don't even know hidayah tu Allah bagi mcm mana. Hurm *sedih jap*

Tapi yg I tau, I resah je , I solat. And bila satu tahap I rasa mcm nak sgt duduk dlm telekung. Sampai sanggup turun surau skjp utk solat dhuha & hajat. Sampai mcmtu sekali perasaan x tenteramnya. Abeh2 solat I rasa tenang tu tenanglah, tp mcm kosong. Rasa mcm tak puas dan x ckup. You all bayangkanlah macam nak masuk dewan exam time dia dah panggil suruh masuk, but yet you still nak belek2 sikit a few noted utk tepek2 kat dlm otak you tu. Hurm, macamtu lah (if you feel me).

So I was google-ing lah tentang mana-mana ceramah agama berdekatan dengan rumah yang dibuat pada weekend, supaya I boleh join dan boleh selalu keep myself pretty behave. Time tu I x fikir dah dosa I yg lepas diampunkan ke tidak. Yang pasti time tu I rasa nak sgt cari benda2 mcmni yg boleh dekatkan I dengan Allah, yg boleh selalu igtkan I yg kita ni hamba Allah. I nak sangat hapuskan semua benda jahat I pernah buat dulu. Kalau boleh taknak ingat balik lansung.

I google, banyak yg perlukan duit utk join contohnya mcm kelas fekah, mengaji. I mcm alamak..betul jugak tu. Tapi actually niat I , I nak pergi yg mcm ceramah lepas solat yg free tu. Lepastu I pun decide, if sempat lepas habis kerja, I nak stay masjid utk dgar ceramah2 free tu. Tapi hakikatnya, tak dapat. Tak berkesempatan. Sebab I balik smpai rumah dah 8.15pm. Solat maghrib pun kat lrt. dengan panas peluh busuk kepamnya, sangat tak selesa nak pergi masjid. Akhirnya sampai skrg I dok usya sayu je kubah masjid tu setiap kali bus I lalu situ. Sedih sbb xdpt pergi berjemaah dan berceramah.. Yela kekangan kereta xde, masa lagi. Ya Allah.. sedih teruk.

Lepastu I search lah kat Ig pasal usrah2 ni. Sampai the moment I search pasal usrah tu I don't even know what am I thinking. Apalah masalah I ni. Tapi I still cari benda-benda mcmni, group2 mcmni. Yelah, orang kata kalau nak buat benda yang terlajak baik ni tak elok sorang2, pasai setan mesti akan kacau and lemahkan iman. Iman kita pulak mcm mana kan, senipis2 tidak. Well I was searching sampailah I terjumpa instagram UsrahSantai. I pun mcm hmm, mcm ok je. Macam budak2 sebaya dan muda je. Mungkin mereka boleh memahami I and boleh menguatkan hati utk decide apa I nak sbenarnya. Lama ok dari bulan 3 ke bulan 8 I was wondering I ni sendiri nk apa sebenarnya sebelum decide utk join group macamtu. Bulan 8 tu pun kebetulan UsrahSantai ada buat gathering berjumpa orang luar. I was like, orang luar? Hurm, ada ahli-ahli dia rupanya.

Lepastu I pun join. Masya Allah.. ramainya yang bertudung labuh, berniqab. I was like, kerdilnya I.. I pun x percaya I dah join dorang dlm event haritu. Hehe. Tak percaya, but I was happy that time. Maybe I felt a bit left out. Tp maybe tu perasaan I je sbb it was my first time join dgn budak2 mcmtu. Tapi sebenarnya dorang okay je. Tapi tipulah kalau I tak rasa asing..

I adalah kutip jugak instagram satu dua org dr kelompok mcmtu, sngla nak rapat sikit-sikit kot la boleh jadi kawan ^^v  Event tu just mcm hi-tea je tp oklah, ada sedikit talk yg mengingatkan kita supaya membersihkan hati. I was smiled. Dalam hati I, ok ini yg aku nak. Sentiasa ingat-mengingati. Lepastu balik dan I feel satisfied. But the next morning, I rasa mcm nak lagi. Nak nak nak kawan dgn dorang. Nak tahu mcm mana dorangni sebenarnya, dan matlamat kita sama tak? Dan yg plg penting I nak bgtau dorang apa yg I rasa tp i xtau mcm mana. dengan x knl orgnya..

So, smpai lah satu masa, pada 13 September 2016, I pun pergilah kedai pakcik arab kat masjid india nu haa. Beli 1 layer niqab. RM20 je. So balik rasa mcm bawak duit sejuta dok takut2. haha. Bukan takut tapi I feel like awkward dgn diri sendiri. Bru bawak dlm plastik, blm pakai. Haha. Tak sabar nak smpai rumah and try. Lepastu dah smpai rumah, I stay dpn cermin dlm 1 jam. 1 jam wehh can you believe me. takdelah berangan sgt. I pandang and I rasa jantung I. Tenang. Tp laju. mcm mana nak describe I pun xtau. Lepastu dah tidur. Dengan niat esok nak try pakai time pg kerja. Ohmy, I still x sure apa yg I buat ni. Tapi tangan/kaki dan semuanya main buat je tak pikiaq pa dah.

Pembelian dirahsiakan dari pengetahuan sesiapa. Keluarga, bakal suami, sahabat2. takde sorang pun tahu time tu. Sbb I was afraid. Xtau takut pasai pa. Tapi sekarang ni I dah bgtau lah nizam. Dia mcm ok je and happy. Tapi awkward first time I jumpa dia dgn kwn dia pakai niqab. haha. Time nak balik tu pulak kantoi dgn my mom. My mom mcm sengih and x ckp apa pun bila dia nmpak I pakai niqab tu. Dia ok la kot. Tp time keluar dgn family I x pakai lagila. I takut family x selesa. Lagipun benda ni sunnah, bukan wajib. So, respect your family/parents first..

Tapi still I'm questioning myself. Am I really ready? I suka selfie kot. Wew. Tapi bila fikir balik. Time ni lah kita boleh tahu penialaian diri kita. Orang suka kita kerana akhlak/sikap kita atau wajah kita. See? Bila org x nmpk kita ni cantik ke apa ke, dorang akan focus 100% kat perilaku kita. Sbb tu lah I nak sgt pakai. Sebab I ni was so wild, suka marah, suka mencarut walaupun x over, suka ketawa, suka menyanyi, suka perasan cantik sbb dimple and lips I hot. Tapi tu lah, tiba2 ada perasaan yg takut dan xnk bg org lain tgk semua tu. Actually ada lagi benda2 yg I takut sebenarnya, menyebabkan I sometimes rasa jijik with myself bila fikir balik. Hurm. I was so sad that time & no one knows. Hence, the niqab.

Tapi suka disini I nak igtkan lagi, yang niqab ni bukan wajib, it's sunnah. You wear it, then you get free pahala from Allah Insya Allah (dgn niat Lillahita'ala). Tapi kalau you dah bertudung, tutup dada and so manis and selesa mcmtu, tak salah pun. As long as you cover your aurah :)


Now, almost 2 months I'm being (not 24/7) a niqabis.
I paling tak sabar nak berkahwin dan Insya Allah nak try pakai selama keluar rumah. Sebab bila ada suami, ada yg menjaga dan double protect kita. Insya Allah.
Doakan sistur istiqamah. *sengih nmpak gigi & dimple*

#sharelovenothate

xoxo

No comments:

Post a Comment

Someone's talking.